Od analognog do digitalnog

Reprodukcija zvuka u kućnim uslovima je od sredine prošlog veka postala važan deo života mnogih ljudi. Podizanje kvaliteta snimanja i zapisivanja zvuka je bio prvi uslov da svako u svom domu može da doživi ono što je umetnik, izvodjač ili producent hteo da kaže i zabeleži.

Standardi u proizvodnji vinil ploča od pedesetih godina prošlog veka (HiFi) i masovna proizvodnja su povukli i razvoj uredjaja za reprodukciju kvalitetnih zapisa.

Vinil ploča i gramofon su doveli do pojave čitave linija kućnih pojačala i zvučnika a prelaskom na stereo zvuk sve je dobilo novi zamah.

Nakon vinila prešlo se na magnetne zapise – magnetofoni i kasetofoni a od kraja osamdesetih na digitalni zapis (CD).

Uvodjenjem kompjuterskog zapisa na hard-disku polje se proširilo na tzv. computer audio, a postavljanja globalne mreže – internet prešlo se u petu brzinu!

Danas je slušanje muzike preko on-line pomagala (strimeri) došlo do tačke kad će taj način potpuno istisnuti prethodne načine! Vidi tekst Computer Audio is Dead!

Qobuz streaming service

Naravno ovaj pregled je veoma skraćen, nedostaje puno detalja koji bi objasnili svaki od modela konzumiranja muzičkih zapisa. Istorija ide dalje …

Mi sa naše strane želimo da uz pomoć nekoliko proverenih firmi za proizvodnju uredjaja za slušanje muzike u kućnim uslovima pokažemo lepotu i kvalitet mnogobrojnih zvučnih zapisa! Tu su Audio Note UK, SOtM Korea, Roon USA, Rogers UK!

Dobrodošli!